Eliteidræt

"Viljen til at ville, giver evnen til at kunne, Carsten..."


I 1984 skulle jeg til mit første DM i idrætsgymnastik. Denne sport kaldes også redskabsgymnastik og består af 6 forskellige øvelser i h.h.v. spring på gulv, bensving, ringe, spring på hest, barre og reck. 


Med mine 185 cm havde jeg en fordel i bensving (der hvor man svinger rundt på en "hest" forsynet med hvid bøjler - og hvor man helst ikke skal gå i stå og slet ikke falde ned på gulvet). Fordelen bestod i tyngdekraften og at jeg havde et længere korpus end de fleste, hvilket fik mine øvelser til at se meget yndefuld ud - når det altså lykkedes. Og det gjorde det sjældent op til DM det år.


Det var så her min træner og far, Erik Krüth Nielsen, selv tidligere elitegymnast, udtalte disse ord:

"Viljen til at ville, giver evnen til at kunne, Carsten..."


Og han fik ret. Ved at øge min træningsindsats betydeligt, lavede jeg det år til DM min højeste karakter nogensinde i bensving. Men det gjorde samtidig det ved mig, at jeg nu ikke længere trænede for sjov - jeg trænede for alvor. Mange år senere døbte man dette fænomen "at holde fokus".


Når jeg sidenhen har været coach og sparringspartner for erhvervsledere og eliteidrætsudøvere, har jeg ofte anvendt begrebet "at holde fokus". Fokus handler bl.a. om at jage dæmoner som overspringshandlinger og negative tanker væk - og alene gøre noget ved det, man rent faktisk kan flytte på.


I mellemtiden var idrætsgymnastik blevet afløst af golfspillet som min foretrukne idræt. Det kunne jo ikke svære så svært. I 2021 er det 30 år siden jeg første gang ramte den lille hvide bold lige i r.... - men det er fortsat den der har overhånden overfor mig. Bolden gør ganske enkelt ikke hvad jeg har besluttet - ihvertefald ikke altid.


Men med årene er jeg alligevel blevet en mere habil golfspiller, hvilket primært skyldes en kombination af tre forhold: Jeg har en okay fysik, jeg er diciplineret og lære af mine fejl og så har jeg viljen til at blive ved og sætter mig gerne mål for mit golfspil. Men når dette så er skrevet, så er det også sjovt blot at deltage og ikke altid ville vinde. Sådan har jeg det ihvertefald hver gang jeg taber en runde :-)


Med udgangspunkt i ovenstående bliver min tilgang til coaching og sparring således, at der kan opstilles følgende "regnestykke" for udvikling og succes i eliteidræt:


Fysiske forudsætninger + holdninger + viljestyrke = mængden af uudnyttede ressourcer


Så er du nysgerrig efter hvorledes du kan styrke dit potentiale, så tag endelig fat i mig.